68km, 880 výškových metrov, 3:30 – 4:00 Hod. Potrebovať budete horský bicykel / e-bajk / poriadny gravelový bicykel

Bol september 2023, ešte stále teplé dni. U rodičov sa rekonštruovalo. Náročné obdobie 😆 Nemal som svoj bicykel, ale tatko s mamkou majú e-bajky. Segra sa pridala a takúto perfektnú trasu sme si dali!

Radi sa o ňu podelíme. Tu máte gpx súbor na stiahnutie. My sme sa dosť zabavili.

Trasa, ako všetky na tomto webe, začína v ubytovaní Žltý dom Vrbov, áno, je to ubytovanie našich rodičov, ktorí sa snažia, aby ste sa aj vy cítili vo Vrbove ako my so segrou – ako doma 😜

Takže, z Vrbova sa treba vybrať smerom na Kežmarok. Na sídlisku Juh – v Kežmarku zatočiť smerom na Ľubicu a ďalej na Ľubické kúpele – do bývalého vojenského priestoru Javorina. Tu začínajú naše prvé fotky:

Po krátkom úseku na panelovej ceste odbočujeme – smerom na Ihľany. Tie nie sú nejak zaujímavé, akurát tam treba prekročiť malú riečku 😁 moja sestra má už mokrú topánku, ale bavíme sa na tom. Totiž, minule, keď som to brodil sám, dopadol som podobne. Pokračujeme, smerom na Lomničku.

Jaj, vy neviete, čo je Lomnička? Tak, to je poriadna rómska osada.

Je tam vyše 3000 obyvateľov. Sú asi len rómovia. Do Lomničky prídete z lesných / poľných ciest a myslím, že stojí za to tam ísť. Mnoho rómov, najmä mladých a detí zrazu po oboch stranách cesty. Kráčajú smerom hore, dole, neviem čo riešia, ale žijú. Je nedeľa, u nás vo Vrbove je ticho, na ulici nikoho. Tu? Energia. Jednoduché obydlia, chudoba, život, deti, mladosť, neporiadok, hluk, diery, výkriky, deti na bicykloch. Zmiešané pocity. Cesta cez obec je vlastne jedna cesta, asi 2 kilometre, ktoré lemujú rómovia, ich obydlia a my so segrou sme hotoví. Nevieme vlastne, čo si o tom máme myslieť. Treba si vlastne niečo myslieť? Choďte a zažite to. Som z Vrbova, žijeme tam s rómami normálne, ale dokumentovať to tam mi prišlo trúfalé, no báť sa tam nemáte koho. Pre predstavu, tu máte link na google mapy.

Dobre, nemám fotky, ale niečo sme zdokumentovali. Tuto mesto Podolínec si zaslúži vašu pozornosť! História Podolínca z neho doslova dýcha. Pozrite na tie fotky kláštora piaristov a kostola! Podolínec ma bohatú históriu. Ale ako to už býva (a môžem písať o ďalších mestách na Spiši):

mesto má bohatú históriu, no nevidieť, že by ho čakala aj bohatá budúcnosť.

Bola nedeľa, my sme si žiaľ nemohli na námestí dať ani kávičku/koláčik, hoci tam bola fantastická cukráreň – totiž, nemali sme hotovosť. A tak je to s Podolíncom – zašlá sláva.

Z Podolínca pokračujeme chvíľu po hlavnej ceste, aby sme sa vydali opäť k rómskym obciam. Nasleduje Holumnica, pokračuje Jurské. To už sú ale bežné obce, kde prechádzame asfaltom až do obce Ihľany. Z obce Ihľany smerujeme opäť do bývalého vojenského obvodu Javorina. A sranda začína.

Asfaltka sa mení na poľné cesty. Stúpame. Poľné cesty sa menia aj na Rally Paríž – Dakar 😜.

V jednom z blatistých úsekov Anička padá a vzniká aj takáto fantastická fotka. Teda, fotka nie je fantastická, ale nepoteší človeka, keď vidí niekoho tak zablateného?

Ťažký elektrobicykel v blatistom teréne nie je sranda ovládať, ale my sa nevzdávame. Krásne výhľady a pomaly už aj známe miesta… Hreje slniečko a Aničke už snáď aj blato na nohaviciach usychá 😁

Vyjdeme v Kežmarku. Takýto rybník tam je

Napájame sa na krásny asfaltový chodníček a smerujeme domov. Posledné fotky ešte sú pohľadom na Kežmarok a Vysoké Tatry – tak ako ich poznáme my – obyvatelia Vrbova. Nezabudnite. V Žltom dome Vrbov vám poradíme, kam sa vybrať. A ak budete potrebovať, požičiame aj bicykle.

Brat a sestra. Silní ako svine 😁

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *